Středočeská gastronomie ve venkovském stylu, aneb kde se s láskou vaří

Když se věci dělají s lásku, je to na nich hned poznat. A v gastronomii to platí dvojnásob! Zajít na oběd do podniku, kde se jídla připravují pečlivě a poctivě a kde starostliví majitelé vykouzlí domáckou atmosféru, je zážitek, po kterém zůstane ta nejharmoničtější nálada a nadmíru uspokojené chuťové pohárky.

Jak je známo a věky prověřeno, láska prochází žaludkem a menší rodinné restaurace na takový přístup spoléhají. Milý personál, poctivé pokrmy z čerstvých suroviny, luční květiny ve vázách na dřevěných stolech a vůně pečiva, která se line z pootevřených dveří kuchyně jsou jen zdánlivé maličkosti, které utváří konečný dojem z návštěvy.

Pokud jste si odjeli odpočinout od městského shonu a stylu života a od neustálých všednodenních povinností na chalupu, měli byste o sebe nechat některé dny alespoň chvíli pečovat. Zajděte na oběd nebo večeři do některé z restaurací ve stylovém venkovském duchu. Bude vám v nich krásně a příjemně a pochoutky servírované na malovaných talířích uspokojí i ty největší gurmány.

Naše tipy na skvělé restaurace s atmosférou venkova:

 

Babiččina zahrada

Vůně levandule, bylinek a čerstvě upečeného chleba. Kachlová kamna, květinové záclonky a červené puntíkované plecháčky. Do zlatova opečené kachní stehýnko se zelím a bramborovým knedlíkem. Jako zákusek tvarohové knedlíky plněné slaďoučkým ovocem. V restauraci a penzionu Babiččina zahrada, který se nachází v útulně zrekonstruovaném statku v Průhonicích u Prahy, se podařilo stvořit místo, kde na vás starostlivá „babičkovská“ atmosféra dýchá z každého hrnečku a hlavně – z každé zdejší pochoutky!

Další informace najdete zde 

Středočeská centrála cestovního ruchu

 

V Polích

„Jsme venkovská restaurace a nestydíme se za to. Naopak, jsme na to hrdí.“ Tak zní motto restaurace a penzionu V Polích, který se nachází v areálu šetrně zrenovovaného bývalého jezuitského statku z 18. století. Ochutnat zde můžete jídla inspirovaná českým, moravským, italským nebo francouzským venkovem. Stálou nabídku tu ale nenajdete, vaří zde pouze z čerstvých a lokálních surovin, takže se každý den můžete těšit na překvapení. O osobním přístupu svědčí i ochota kuchařů připravit v případě včasného objednání některou z místních vyhlášených specialit, mezi něž patří například kachna, husa nebo svíčková.

Další informace najdete zde

Středočeská centrála cestovního ruchu

 

Ve Století

Hned jak vkročíte do restaurace penzionu Ve Století, ocitnete se v místnosti zařízené v nepřekombinovaném, prostém, ale o to více konejšivém venkovském stylu. Majitelé hospodářského stavení si dali záležet na zachování původního rázu budovy a celek díky tomuto přístupu působí celistvě a věrně. Dřevěné trámy a bytelné stoly spolu s talířem plným výtečné svíčkové a dezertem v podobě lívanečků s borůvkami a malinami vytváří doslova božský zážitek.

Další informace najdete zde

Středočeská centrála cestovního ruchu

 

Na Pekárně

Restaurace Na Pekárně je rájem pro všechny milovníky poctivé české kuchyně. Jídla jsou zde připravována z čerstvých surovin, které pocházejí převážně z lokálních zdrojů. Zážitkem je také venkovní rožnění jehňat či selat. Interiér zařízený v jednoduchém úsporně venkovském stylu není rušivý a umožní dokonalé soustředění na všechny lahodné pokrmy, které místní šéfkuchař vykouzlí. Je libo křehoučkém kachní stehýnko nebo hutná knedlíčková polévka a jako dezert šlehačkou zdobený a sněhobílým cukrem posypaný jablečný štrůdl? Ať si objednáte cokoliv, bude to gurmánský zážitek!

Další informace najdete zde

Středočeská centrála cestovního ruchu

 

Family Hotel Okoř

Nejen český venkov má své osobité kouzlo a nejen naše jídla jsou výtečná. Lahůdky umí i za hranicemi, především za těmi francouzskými. Důkaz najdete nedaleko a aniž byste museli cestovat do Provence nebo Bretaně. Okusit zázraky „la cuisine française“ může v restauraci, která je součástí rodinného hotýlku kousek od zříceniny hradu Okoř. I tady se budete cítit jako na prázdninách u babičky, jen u té, která se přestěhovala do Francie. Design čerpající z estetiky francouzského venkova vás naladí na prázdninovou notu a svede k dlouhému posezení při pomalém pojídání. Vychutnávat si jídlo i společnost umí Francouzi bravurně a i vy, ve zdejším prostředí, to zvládnete na jedničku. Završit exkluzivní kulinářský zážitek sýrovým talířem a lahví jiskřivého vína je zde samozřejmostí!

Další informace najdete zde

Středočeská centrála cestovního ruchu

 

Více informací a tipů na gastronomické zážitky naleznete na www.centralbohemia.cz nebo v informačním centru v Husově ulici 156/21, Praha 1